Motel Mozaique

Afgelopen weekend was er weer Motel Mozaique. Al een paar jaar is dit een heel leuk festival op diverse locaties in Rotterdam. Centraal staat de schouwburg, maar de concerten worden op diverse plaatsen in de stad gehouden, o.a. Rotown, Bird, Gouvernestraat (vroegere Lantaren/venster) en de oude bioscoop Off Corso.
Wij hebben Blaudzun (Off Corso), Fink, Of Montreal en Nik van den Berg gezien.
Blaudzun was magisch, al was het geluid in de oude bioscoop niet geweldig. Dat was met Fink in de schouwburg een stuk beter. Je zou willen dat elke zaal in Nederland zo klonk. Of Montreal probeerde een spektakel van kleur en allerlei vage spook figuren neer te zetten, maar dat kwam maar gedeeltelijk over. Een beetje 70er jaren, wel aardig, maar niet veel meer dan dat. Nik van den Berg(My Momma Loves My Guitar Sound) is een theatermaker die een soort glamrock pastiche neerzette, met een drummer die blijkbaar publiekangst heeft want hij zat achterstevoren op het podium. We waren als oude heren en dames wat moe geworden, dus hebben we het einde van zijn show maar niet afgewacht. Hieronder wat fotootjes die ik heb geschoten.

by Oude Heer | Sunday 22 April 2012 1:30pm | Muziq | permalink | 0 comments

Heideroosjes

Verleden week zijn we naar een concert van de Heideroosjes geweest in Bibelot (Dordrecht). Dat was een van de laatste gelegenheden, want de heren stoppen ermee.
Ik heb wat foto's weten te maken (best lastig met al die raggende mannen en vrouwen om je heen):


De support act was This City Shines.

by Oude Heer | Saturday 14 April 2012 2:30pm | Muziq | permalink | 0 comments

Into the great wide open

Gisteren heb ik kaartjes weten te bemachtigen voor het ITGWO festival op Vlieland in September.
Dat ging verbazingwekkend soepeltjes, maar dat gold niet voor iedereen, heb ik hier en daar op facebook en twitter gelezen.


Om 10 uur sharp begon de verkoop, en ik zat met een radio klokje gereed om op het juiste moment op de 'refresh' knop te duwen. Dat deed ik blijkbaar op het juiste moment, want binnen 20 seconden had ik de bestelpagina voor me, en kon ik bestellen. Een minuut later had ik de bestelling afgerond, en even later kwam de mail binnen dat ik de kaartjes inderdaad gekocht had.
Ik had voor de zekerheid ook op een andere computer ingelogd, maar een paar seconden later. Daarmee kwam ik er niet door, en even later stond daar de mededeling dat er nog kaartjes terug in de verkoop zouden komen waarvan de betaling niet rond kwam. Je had n.l. 20 minuten de tijd om de betaling te regelen, lukte dat niet, dan werd de bestelling geannuleerd.
Die melding zag ik om 4 over 10, dus na vier minuten.
Ik kan me de frustratie goed voorstellen als je al na zo'n korte tijd naast kaartjes grijpt, ik heb hetzelfde meegemaakt bij de voorverkoop van de Lowlands kaartjes dit jaar. Dat waren wel veel meer kaartjes, en dat duurde dan ook langer.
Maar opvallend is de snelle verkoop wel. Waar nog niet zo lang geleden servers compleet plat gingen vanwege de toeloop kan de huidige hardware en infrastructuur dit blijkbaar goed aan.
Om even een idee te krijgen waar we over spreken:
- Het festival heeft ongeveer 6000 kaarten in de verkoop
- Er zijn veel meer mensen die kaarten willen hebben, laten we even zeggen het dubbele, 12000
- Je mag maar maximaal 4 kaarten per transactie kopen
- De meeste mensen zullen meer dan 1 kaart kopen, sommige 2, sommige het maximum.
- Laten we stellen dat het gemiddelde aantal kaarten per transactie 3 is.
- Dan heb je dus 6000 / 3 = 2000 transacties nodig om uit te verkopen.
- Er wordt massaal ingelogd om 10 uur, dus een wachtrij van meer dan 2000 op een paar seconden na 10 uur is niet vreemd. De servers kunnen dat blijkbaar aan.
- Dan de afhandeling. De bestel site (paysquare) moet dus ongeveer 500 transacties per minuut aan kunnen. Na 4 minuten zijn alle 6000 kaarten dan besteld, maar nog niet allemaal verkocht.
- Dat gebeurt pas als alle betalingen zijn afgerond. Daar heb je 20 minuten voor. Er zijn vast wel een aantal transacties mislukt, dus mondjesmaat kwamen af en toe nog wat kaartjes terug in de verkoop.
- Om kwart voor 11 was de boel echt uitverkocht.

De meeste mensen die geen kaartje hebben weten te kopen reageren natuurlijk gefrustreerd. Het geeft een ongrijpbaar gevoel, omdat je blijkbaar weinig invloed kunt uitoefenen. Maar in feite is het gewoon een heel goed functionerend systeem. Maar omdat het zo goed werkt raakt het een beetje uit verhouding met 'de menselijke maat'. Een paar seconden te laat inloggen en je bent al kansloos.
Misschien moet men het systeem een beetje kunstmatig vertragen?

by Oude Heer | Sunday 18 March 2012 11:19pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Sinner's day

Soms ontkomt ook een oude heer er niet aan: vlagen van ongecontroleerde nostalgie. Om dat in goede banen te leiden is het soms beter om er maar gewoon even aan toe te geven, dan gaat het wel weer over.
Afgelopen zondag was er Sinner's Day in Hasselt, BelgiŽ. Dit festival focust op acts uit de jaren 80 en wordt dus voornamelijk bezocht door 40 en 50ers in zwarte en/of grijze kleding. Dit jaar waren er o.a.:
- Blancmange
- The Exploited
- Gene Loves Jezebel
- The Mission
- Patti Smith
- The Cult
en als afsluiter Front 242
John Foxx stond ook aangekondigd, maar die kon helaas niet vanwege een ongeluk. Visage was er ook, die waren zo slecht dat ze het noemen niet waard zijn.
Recoil (ex-Depeche Mode) en Karl Bartos (ex-Kraftwerk) waren wel aardige pauze muziekjes door wat oudere mannen die hip achter een stel laptops stonden. Niet echt bijzonder, wel fijn om even bij weg te dommelen. Een oude heer moet tenslotte ook aan zijn rust komen.
Patti Smith was mijn hoogtepunt. Maar van The Cult en Front 242 heb ik ook erg genoten.

by Oude Heer | Tuesday 1 November 2011 10:27pm | Muziq | permalink | 0 comments

Maasrock 2011

Afgelopen weekend vond het Maasrock festival weer plaats, in Puttershoek.
Ik heb me daar weer kostelijk geamuseerd, met name met mijn camera en antiek glas. De camera is een Pentax K110 DSLR, de lenzen die ik heb gebruikt zijn een 50mm F1,7 (effectief 75mm) en een 135mm F2,8 (effectief 195mm) tele. Doordat deze zo lekker lichtsterk zijn, gaat het hier een stuk beter mee dan met de standaard full auto lens die bij de camera zat. Het is wel enorm lastig scherp stellen. Door het kunstlicht werkt de focus indicator niet altijd betrouwbaar. En de scherpte diepte is bij volledige lensopening natuurlijk enorm klein. Als de muzikant dan nog stil wil blijven staan, maar nee hoor.....
Maar goed, van de 1000+ geschoten plaatjes zijn er toch wel een paar gelukt, zie deze LINK


by Oude Heer | Wednesday 19 October 2011 1:07pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Into the Great Wide Open

Terwijl ik dit schrijf loeit de wind om het huis en is het donker (en nog niet eens half tien). Ik krijg spontaan trek in warme chocolademelk met slagroom.
Het is moeilijk voor te stellen dat we 2 dagen geleden nog puffend van de warmte over een festival terrein dwaalden in korte broek en t-shirt.
ITGWO 2011 was weer een magische ervaring. Alles klopte, zelfs mijn val van de fiets - waarschijnlijk afgedwongen door de tekst op mijn shirt:
Het vlielandse festival is een heerlijk relaxte 30+ versie van Lowlands, maar dan ongeveer 10 x zo klein. Misschien ook leuker, het zal de leeftijd wel zijn...
Hoogtepunten:
- Case Mayfield in de tuin van het Armenhuis- Lucky Fonz III in een duinpan- dEUS verrassingsconcert op de zelfde locatie
- Palio Superspeed Donkey - 4 jonge honden van 15 die de Arctic Monkeys naar de kroon steken

En verder het weer, het eiland, de reis er naar toe, de camping, de mensen, mijn reisgenoten, de fiets, het eten en drinken, de kunst; met andere woorden: een hele fijne totaal ervaring.

Maar nu is het even over. Het stormt nog steeds.

by Oude Heer | Tuesday 6 September 2011 9:12pm | Muziq | permalink | 0 comments

Lowlands maar weer eens...

Het is al weer anderhalve week geleden, en het volgende festival (Into The Great Wide Open) dient zich alweer bijna aan, dus een verslag van het laatste lowlands festival komt een beetje als mosterd na de maaltijd.
Met de ramp op Pukkelpop in gedachte waren we allemaal erg bang voor zwaar onweer, met name op zondag, maar het bleef gelukkig het hele weekend prima weer, al was zondag wel erg plakkerig.
Vanwege vervelende rugklachten heb ik het erg rustig aan gedaan, en ben een nachtje minder (zo - ma) gebleven dan ik eigenlijk van plan was, maar uiteindelijk heb ik het toch prima naar mijn zin gehad.
Hoogtepunten waren dEUS (altijd goed), White Denim, Cage the Elephand, Elbow, Happy Camper en Karnivool. Van de laatste moet je houden, een beetje Tool, maar dan wat toegankelijker. Voor mij was het in ieder geval de ideale uitsmijter op zondagavond.
Happy Camper had alle gastvocalisten meegenomen, die een voor een alle liedjes kwamen vertolken.
Cage the Elephant hebben we uitgeroepen als de nieuwe Pixies, al zullen ze dan eigenlijk wel de bassist moeten vervangen door een vrouwelijk exemplaar ;-)Verder is het een strak georganiseerd evenement, veel gelegenheden om te eten en te drinken, theater (Lebbis en Jansen, Katinka Polderman gezien), een gezellige buurtkroeg (Titty Twister), geasfalteerde looppaden en zelfs een sauna.Kortom, een ideaal festival voor zowel de beginner als de veteraan.

by Oude Heer | Tuesday 30 August 2011 5:22pm | Muziq | permalink | 0 comments

Rush (2)

Ik heb er nog eens wat meer over nagedacht. Over hoe je de muziek van Rush zou kunnen noemen, bedoel ik.
Een jaar of 10-15 terug zou het de noemer AOR - Adult Oriented Rock - gekregen kunnen hebben. Die term hoor je nooit meer. Zou dat komen omdat het woord 'adult' tegenwoordig alom als eufemistisch alternatief voor 'porno' wordt gebruikt? En je wilt als serieuze rockband natuurlijk niet met de sexindustrie worden geassocieerd.
Nou ja, rock voor volwassenen zou bij mij in het Nederlands ook het idee geven van muziek die niet geschikt is voor jeugdigen.
Maar wat is nou rock die niet exclusief voor jonge snotneuzen is bedoeld? Ook 40+ers hebben recht op goeie muziek!
;-)

by Oude Heer | Tuesday 31 May 2011 8:40pm | Muziq | permalink | 0 comments

Rush

Gisteren avond naar een concert van Rush geweest. Ik heb me weer kostelijk geamuseerd. Wat me echter steeds maar weer verbaasd is waarom Rush toch maar steeds in dat Prog hokje wordt geduwd.
In elke aankondiging wordt het genoemd, en als ik tegen iemand zeg dat ik naar Rush ga, is het: "Oh, dat is die symfonische rockband uit Canada" of zoiets.
De muziek in de zaal voor het concert was ook al zo clichť: UK, King Crimson, ELP, Genesis, echt ouwe symfo meuk dus.
Terwijl ze in hun carriŤre eigenlijk maar een paar albums hebben gemaakt die IMHO het predicaat Prog zouden mogen hebben (2112, A Farewell to Kings, Hemispheres - allemaal uit de 70er jaren).
Hoe je het dan wel zou moeten noemen, weet ik ook niet. Misschien stevige melodieuze rock, leunend op sterke liedjes. Maar dat bekt natuurlijk niet zo makkelijk als Prog.
Bij Prog/symfo heb ik visioenen van zichzelf zeeeer serieus nemende heren, die in zichzelf gekeerd hele interessante en moeilijke muziek maken, waarbij het aanwezige publiek aandachtig luistert, om na afloop de derde gitaarsolo van dat nummer van 20 minuten te kunnen bediscussiŽren. Dat is Rush allemaal niet. Allereerst nemen ze zichzelf regelmatig op de hak. Geddy had een t-shirt aan met Rash, in het logo van de 1e plaat. En de meeste nummers zijn compact, strak en simpel, niet lang uitgesponnen. Uitzonderingen zijn de traditionele drumsolo en een enkel ouder nummer.
Nou ja, gisteren was weer als vanouds. Het geluid in Ahoy was duidelijk beter dan 4 jaar geleden, snoeihard maar zuiver - al had er wat mij betreft iets minder nadruk op hoge tonen gemogen.
Ondanks dat het een greatest hits tour is (Time Machine Tour, waarbij Moving Pictures in zijn geheel en in volgorde werd gespeeld) kwamen er toch wat nieuwe nummers voorbij. BU2B en Caravan beloven wat voor de nieuwe plaat die blijkbaar voor het einde van het jaar gepland staat.
Tenslotte nog een plaatje voor de sfeer:


by Oude Heer | Saturday 28 May 2011 11:12am | Muziq | permalink | 0 comments

Wat een verslavend tijdverdrijf!

Ik heb een tijdje terug Spotify ontdekt.
Wat is dat een verslavend programma voor een muziekfreak. Er zit echt een enorme database met muziek achter, af en toe zoek ik iets wat niet te vinden is, maar meestal verrassend genoeg wel. Volgens mij voegen ze alles toe wat in Nederland op CD of Itunes uitkomt.
Ik heb een playlist met allerlei muziekjes van vaderlandsche bodem aangemaakt, die je kunt openen als je een Spotify account hebt:
LINK
Met de related artists tab blijf je browsen door het archief, en voor je het weet is het avond (of nacht, of ochtend)

by Oude Heer | Sunday 20 February 2011 2:37pm | Muziq | permalink | 0 comments

Faithless

Vrijdagavond hadden we een feestje: Faithless in Ahoy.
Geweldig leuk concert, we waren even bang dat Ahoy zou bezwijken onder zoveel springende mensen.
Het tweede nummer kwam me vreselijk bekend voor, maar ik kon het ff niet thuisbrengen.
Na wat gegraaf in mijn geheugen bedacht ik dat het een nummer van Blancmange (80-er jaren elektro duo, wie kent ze nog?) zou kunnen zijn.
Na nog wat verder gegraaf in het muziekarchief dat Spotify heet, was ik er uit: Feel Me.
Hier is de versie van Faithless:
En dit is het origineel:


Ik ben er nog niet uit welke ik beter vind

by Oude Heer | Monday 29 November 2010 6:58pm | Muziq | permalink | 1 comments

Maasrock 2010

Afgelopen zaterdag had ik weer het genoegen om te mogen vrijwilligen bij het Maasrock festival in Puttershoek.
Tussen de bedrijven door heb ik nog wat foto's weten te schieten. Deze keer had ik een oude vaste lens van 50mm/f1,7 meegenomen. Lekker lichtsterk dus hoefde ik niet steeds op 3200 ISO te schieten. Nadeel was dat het geen autofocus lens is, en omdat het toch wel redelijk donker was moest ik vaak op de grootste diafragma opening fotograferen, waardoor het scherpstellen erg kritisch en lastig was. En dan gaan die gasten ook nog een beetje springen en rennen over het podium, wat het ook al niet makkelijker maakt.
Toch een paar leuke plaatjes geschoten:
(zie ook het album )by Oude Heer | Sunday 17 October 2010 5:59pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Minimal Git!

Een tijdje terug heb ik Spotify ontdekt ( http://www.spotify.com). Een online muziekdienst met een enorme database van muziek, die ook nog eens razendsnel werkt. Nix geen wachten op downloads, maar zoeken, vinden en spelen binnen een paar seconden. Bovendien kun je het tegen betaling ook op je smartphone laten werken. Die heb ik niet, maar dat doet nu even niet ter zake.

Het leuke is dat je een tabje 'related artists' hebt bij elke artiest, dat wordt gevuld door het afspeel gedrag van anderen. Je komt dan inderdaad vaak verrassende artiesten tegen. Bijvoorbeeld Minimal Compact, een Israelische band waar ik in de 80-ties wel wat mee had.


Dat was nou typisch zo'n band die helemaal uit mijn systeem was, dus dat was een leuk weerzien. Ik ben dan vaak nieuwsgierig hoe het nu met die mensen gaat. Een aantal blijkt nog steeds muziek te maken. Bassiste Malka Spigel is getrouwd met een andere jeugdheld: Colin Newman (Wire). Dat wist ik wel. Maar ze maken nog steeds samen muziek onder de naam Githead:Misschien niet meer zo overdonderend als ik Minimal Compact destijds vond, maar toch wel een leuke herontdekking.

by Oude Heer | Tuesday 12 October 2010 9:03pm | Muziq | permalink | 0 comments

Nog meer festivals...

Het lijkt wel of ik alleen maar over festivals kan schrijven.
Misschien maak ik wel niets anders mee.
Afgelopen weekend zat ook weer goed vol, zaterdag met een gezelschap van 9 de Elf Fantasy Fair in Arcen (Limburg) bezocht. De 3e keer in iets meer dan een jaar, is voorlopig wel genoeg voor mij. Alhoewel ik beloofd heb om de volgende keer als 7 of 9 ( seven of nine) verkleed te gaan......
Een paar mooie voorbeelden:En zondag was er Breda Barst. Met twee kompanen (Wim & Gerard) even een middagje sfeer proeven in het valkenbergpark in Breda. VoltViolin was een leuke lokale band met een opvallend goeie zanger. Absynthe Minded is dan weer zo'n typische Belgische band die nooit teleur stelt, en Gruppo Sportivo, ja, eigenlijk veel leuker dan ik verwacht had.

by Oude Heer | Tuesday 21 September 2010 10:24pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Into the Great Wide Open

Afgelopen donderdag, tijdens een etentje in Dizzy werd ik om mijn oren geslagen met het verwijt dat het Blog een beetje stil ligt. Dat klopt, writersblock? (blogblock, writersblog?).
Ik heb beterschap beloofd. Bij deze.

Verleden week waren we op vlieland, het Into the Great Wide Open (ITGWO) festival bezoekend. Wat een leuk festival is dat. Een klein compact festival op een klein compact eiland, met een oerol sfeer, maar dan met (vrijwel) alleen maar muziek.
Op het nippertje (1 minuut speling) de boot gehaald i.v.m. randstedelijk fileleed, maar daarna echt even weg. Het weer was natuurlijk ook fantastisch, ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als we de slagregens van een paar dagen daarvoor over ons heen hadden gekregen.
Maar de regen bleef weg, de wind binnen de perken, en de muziek was geweldig. Het grote festival terrein was een sportveld vlak bij de camping. Maar de mooiste concerten hebben we gezien in de tuin van het armenhuis (Blaudzun) en in de kerk (El Pino & the Volunteers).
Balthazar en Moss waren mijn hoogtepunten op het grote terrein, en Oi va Voi was een mooie afsluiter.
Tot volgend jaar?
Hier een stukje van het concert van Blaudzun in de tuin:

by Oude Heer | Saturday 11 September 2010 9:32am | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

LOTS festival

Het met veel bombarie aangekondigde LOTS festival gaat niet door. Het festival zou op het zelfde terein worden gehouden als het lowlands festival, alleen een weekend later.
De doelgroep was de 'jongere oudere', gezien de programmering. Om de verwende 40-50er met carriere te lokken waren er speciale VIP kaarten te koop, waarbij er in luxe accomodatie (tent) kon worden overnacht, en culinaire toppers zouden komen koken.
Het werd dus niks, nog geen 400 kaarten verkocht, en dus trok Mojo de stekker er uit.

Ik geloof dat ik daar blij van wordt.

Je zou natuurlijk de conclusie kunnen trekken dat de 40-50-60er niet meer naar zo'n evenement te krijgen is, zelfs niet als je ze in de watten legt.
Maar ik hoop eerlijk gezegd dat de oorzaak anders is. De denkfout die gemaakt wordt, is dat de senior popliefhebber slechts nog door nostalgische gevoelens geleid wordt, en niet geinteresseert is in 'verse' cultuur. Blijkbaar is dat niet zo, gezien de toch nog best talrijke aanwezigheid van leeftijdsgenoten bij festivals als Parkpop, Metropolis, Appelpop, etc. en concerten als van Moke en de Staat.
Toegegeven, de gemiddelde leeftijd ligt vaak nog wel een stuk onder de 40, maar toch.
Het wordt tijd dat de bedenkers van evenementen eens door krijgen dat popmuziek niet aan leeftijd gebonden is. De popmuziek bestaat al meer dan 50 jaar, en de meeste mensen gaan niet na hun 30e naar fundamenteel andere muziek luisteren. En ook al is nostalgie een sterke emotie bij het op leeftijd raken, de meeste mensen zwijmelen niet de hele dag op muziek uit hun tienerjaren.

by Oude Heer | Monday 21 June 2010 10:46pm | MuziqArchief | permalink | 0 comments

Maasrock - the Battle

Gisteren was er weer een Maasrock - the Battle in Puttershoek.
Het is opvallend hoe hoog het niveau van beginnende bands tegenwoordig is.
En hoe moeilijk het te voorspellen is hoe een band bij het publiek gaat vallen.
Foto's van twee winnaars (de jurywinnaar Roadsign en de publieks favorieten Servantum):

by admin | Sunday 18 April 2010 5:20pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Ghinzu

Ja,
Dat was leuk gisterenavond in Mezz!
Een geweldig optreden van de Belgische band Ghinzu.


Een van de gitaristen kwam me erg bekend voor, en tegen het einde van de avond wist ik waar ik m gezien had, als frontman van het eveneens Belgische Montevideo.
Even gegoogled, en inderdaad, het gaat om Jean Montevideo. Die had ik al eens gezien op Wantijpop een paar jaar terug (2007):
Montevideo 7

by admin | Saturday 28 November 2009 10:50am | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Herrie in een hotel

Een stukje op internet: rockband sloopt hotelkamer in Tilburg.
Het blijkt te gaan om de noorse black metal band Mayhem. Ik was een beetje nieuwsgierig wat voor malloten dat nou waren, dus heb ik even wat ge-wikipediaat.
Met stijgende verbazing heb ik de historie van die band gelezen. De hotelkamer in Tilburg zinkt daarbij in het niet. Het leest als een stukje uit een Stieg Larsson thriller.
Even wat hoofdpunten:
- Zanger beneemt zich op gruwelijke wijze van het leven, de bandleden die hem vinden nemen uitgebreid de tijd om het tafereel te fotograferen. Een van de foto's is later gebruikt als cover van een live CD.
- De kathedraal van Trondheim staat op de hoes van ťťn van hun albums. Het plan was om op de release datum van de CD de kerk op te blazen.
- Daar kwam echter niets van terecht, omdat voor ze dit ten uitvoer kunnen brengen de bassist de gitarist van het leven beroofde.
- De veroordeelde bassist was bovendien verdacht van betrokkenheid bij de brandstichting van een aantal oude houten Kerken (Stavkirke) in Noorwegen. Een foto van ťťn van de afgefakkelde kerken siert een hoes van een CD van zijn band Burzum.
- De betreffende bassist staat bovendien bekend om zijn extreem rechtse denkbeelden. Hij verklaart zelf liever geen nazi te worden genoemd, omdat de nazi's wat tegen slavische volkeren hadden, en hij dat niet terecht vindt.
En dan heb ik het nog niet eens over de blijkbaar serieus bedoelde satanistische denkbeelden van de bandleden.....
Soms is de werkelijkheid ongeloofwaardiger dan een boek!

by admin | Tuesday 17 November 2009 10:57pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Axl Peleman

Heb even de nieuwe CD van Axl Peleman (Daget Wet) te leen van Gerard. Wat een fantastisch mooie plaat is dat, volledig in sappig antwerps dialect gezongen.
De video clip van het titelnummer is hilarisch:

by admin | Saturday 10 October 2009 11:23am | Muziq | permalink | 0 comments

Appelpop

Zo, maar weer eens een concert impressie.
Gisteren ben ik met Mirte naar Appelpop in Tiel geweest. Ze wilde graag de Heideroosjes zien, vandaar. En ik Drive Like Maria.
Het weer was geweldig, prima nazomerfestivalweer. En het festival lekker compact, en bijna kneuterig gezellig.
Drive Like Maria is een lekkere vette rockband, belgisch met een coole nederlandse rockchick op gitaar.
Heideroosjes gaan al 20 jaar mee, doen al 20 jaar hetzelfde, en da's helemaal niet verkeerd.
Dewolff zijn een stel jonge honden die een tick van de sixties hebben opgelopen. Waar heb ik dat hammond orgeltje eerder gehoord?


Epica is indrukwekkend - gedurende 5 minuten, dan slaat de verveling wel een beetje toe.
Omdat ik ze nog nooit had gezien, hebben we nog even op de Golden Earring gewacht, een drie nummers meebeleefd, en toen de aftocht geblazen. Leuk hoor, maar de vermoeidheid was groter dan het enthousiasme voor de muziek.

by admin | Sunday 13 September 2009 3:49pm | Muziq | permalink | 0 comments

U2

Dit blog lijkt zo langzamerhand wel een muziek recensie site.
Nog eentje dan. Gisteren waren we (Marian, J. en ondergetekende) in de ArenA voor het eerste concert van U2.
Er is al veel over de akoestiek van deze sporthal gesproken, en inderdaad, het geluid was bagger. Merkwaardig genoeg viel het bij opwarmer Snowpatrol nog wel mee. Maar toen U2 alle registers open zette klonk het toch echt niet lekker. Wat niet hielp, was het verbod om het dak open te zetten, dan was het misschien nog wat geworden.
De show was daarentegen perfect. Een grote krab overspande het grote ronde podium. Rondom het podium was er nog een grote ronde catwalk die bereikt kon worden via een paar ronddraaiende bruggen. Tussen podium en catwalk was de z.g. red zone, waar je dus zo ongeveer tussen de band in stond. De red zone was niet goedkoop, maar een gedeelte van de opbrengst hiervan ging naar een goed doel.
Wij zaten ergens hoog boven achterin, wat ook niet bevorderlijk was voor een echte hifi surround beleving. (Surround wel, want het geluid galmde en kaatste dat het een lieve lust was).
Bono is natuurlijk een beetje een predikende poseur, maar daar hebben meer rocksterren last van. De stichtende boodschap was dit keer de oproep om vrijheid voor Aung San Suu Kyi, en een toespraak van Desmond Tutu ("the Arch").
Leuk waren de (live?) beelden vanuit het ISS die op het grote rondlopende video scherm werden getoond, in het kader van de 40e verjaardag van de eerste moonwalk.
Persoonlijk vond ik dat ze een beetje teveel publieks favorieten uit de 80er jaren speelden. Op mij maakten de latere nummers (zoals Vertigo) meer indruk. "Sunday bloody sunday" en 'Where the streets have no name" ken ik nou zo langzamerhand wel.
Desalniettemin, on ondanks mijn afkeer van stadion concerten, vond ik het wel een gedenkwaardig optreden, en heb ik (samen met de andere 60.000) bezoekers behoorlijk genoten.

by admin | Tuesday 21 July 2009 9:50pm | DagelijksMuziq | permalink | 1 comments

Werchter

En toen was er Rock Werchter. Na bijna 20 jaar (denk ik) zijn J. en ik weer eens op de wei van Werchter geweest.
Het begon broeierig warm, en het zweet liep in straaltjes over onze ruggen en voorhoofden. Gelukkig riepen de Mars Volta de toorn van de weergoden over ons af, waardoor er een verfrissende hoosbui op ons neerstortte. Hadden we die Hema capejes toch niet voor niks mee genomen.
Tot onze niet geringe verbazing konden we makkelijk parkeren tot vlak bij (nou ja, kwartiertje lopen) de ingang van het festival. Er af komen was echter een ander verhaal....
Wat was er leuk:
Metro Station
Ghinzu
De Jeugd van Tegenwoordig
Kaiser Chiefs
Matig:
Mastodon
Mars Volta
Black Eyed Peas
Tegenvaller:

Royksopp - Mijn 'idool' Anneli Drecker was er weer bij. Maar helaas ook een imbeciele geluidsman. Het resultaat was een bassige brei waar af en toe wat synthesizer piepjes doorheen klonken. Anneli was meestal nauwelijks te horen, in sommige nummers zelfs helemaal niet. Terwijl de band een stuk enthousiaster speelde dan op Motel Mozaique, maar daar klonk het tenminste nog goed.
Fantastisch tenslotte:
Metallica. Ik kan er niks aan doen, maar wat speelde die band strak! En twee uur, da's best lang voor een festival. Tot slot en tijdens het concert flink wat vuurwerk.
Nadat we tenslotte ongeveer een uur over 40 meter parkeerterrein hadden gedaan konden we eindelijk de terugreis aanvaarden, en om 5 uur lagen we weer in ons bedje.

by admin | Wednesday 8 July 2009 10:23pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Parkpop

Afgelopen zondag weer eens naar Parkpop (den Haag) geweest. Het weer was fantastisch, bijna te warm. Niet al te lang gebleven, maar wel vroeg aanwezig, want ik wilde graag de Staat en Triggerfinger zien.
Dat is gelukt. De Staat is inderdaad geweldig, en ook Triggerfinger speelde een vette, keiharde set.
Verder nog the Buzzcocks gezien, ouwe punks, en niet leuk genoeg om ervoor van het gras te komen.
Na Sabrina Starke zijn we weer afgetaaid. Die kan wel lekker zingen, maar haar muziek was helaas nogal gezichtsloos.
Hieronder een plaatje van Ruben van Triggerfinger:

by admin | Tuesday 30 June 2009 9:46pm | DagelijksMuziq | permalink | 1 comments

The Boss en andere goden

Afgelopen pinkpop trad Bruce Springsteen, aka the Boss op. Daar was ik niet bij, maar erg rouwig ben ik daar niet om. Smaak is nou eenmaal persoonlijk, en ik vind Bruce niet bijzonder. Niet dat het nou slechte muziek is of zo, maar ik krijg er geen kippenvel van. Leuk voor in de auto, maar een hele CD trek ik niet.
Ik vind ook dat iedereen voor zijn mening mag uitkomen, en als iemand lyrisch over the Boss is, mijn zegen heeft-ie. Maar overdrijven kan ook. De afgelopen weken is de man werkelijk voorbij de hemel gehyped. Zo werd hij 'de grootste act ooit op pinkpop' verklaard, het schijnt dat het aardige deuntje 'Born to run' door Rollling Stone ooit is uitgeroepen tot beste popsong ever. Nou ja, dat slaat natuurlijk nergens op, behalve voor de persoon die dat heeft gekozen misschien.
Wat me stoort is de ongenuanceerde heiligverklaring van idolen in het algemeen, en van Bruce nu in het bijzonder.
En ik snap maar niet wat er nou zo bijzonder aan de man is. Dus heb ik mijn grijze massa de afgelopen week gepijnigd wat nu toch de reden hiervoor kan zijn, en ik denk het te weten:
Onze latent aanwezige calvinistische volksaard!
Want wat is Bruce nu eigenlijk: een soort predikende houthakker, die van geen ophouden weet.
- Een van de kwaliteiten die vaak genoemd wordt: hij geeft optredens van 3 uur of zo. Een harde werker derhalve (gij zult werken in het zweet uws aanschijns).
- Hij houdt steevast een (te lange) preek ergens in het midden van het concert. Met andere woorden: het is leuk, maar je steekt er ook wat van op.
- Zijn band is al 40 jaar bij elkaar, en de enige die er uit is gegaan deed dat omdat hij stierf. Tot de dood ons scheidt dus. Amen.
- Het is niet al te moeilijke muziek, en zeker niet onfatsoenlijk.
Dus volgend jaar op het Flevo Totaal festival?

by admin | Tuesday 9 June 2009 11:21pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Cold War Kids

Gisteren onverwacht naar een voor mij onbekende band wezen kijken en luisteren in Tivoli (Utrecht): The Cold War Kids.
Wim had via 3FM vrijkaartjes gewonnen, en na een onwijs lange parkeerplaatszoektocht door Utrecht bleken die inderdaad voor ons klaar te liggen.
Het concert was goed, en boeide tot en met de toegift.


Op de terugweg naar de auto werden we vergast op een toetje in de vorm van Roosbeef, die optrad op een podium op het Neude, in het kader van het Festival aan de Werf, dat deze week plaats vindt in Utrecht.

by admin | Wednesday 27 May 2009 6:05pm | DagelijksMuziq | permalink | 2 comments

I.M. Fabchannel


Tot mijn diepe droefenis heb ik moeten constateren dat 1 van mijn favoriete Nederlandse muziek sites er niet meer is: www.fabchannel.com .
Voor diegene die niet weet wat fabchannel is: een website waarbij heel veel concerten die in Paradiso gegeven zijn konden worden teruggekeken. Dat hebben ze 10 jaar vol gehouden. In 1999 zijn ze begonnen, dat moet pionieren zijn geweest. In het begin nog wat wazig, maar de laatste jaren, met het groeien van de gemiddelde internet bandbreedte behoorlijk scherp.
Naar eigen zeggen konden ze geen overeenstemming krijgen met de platenmaatschappijen over een juiste vergoeding voor het gebruik van de opnames.
Volgens de tekst op de website een gemiste kans voor de maatschappijen, maar dat is misschien ook wel een beetje vanuit hun eigen perspectief geredeneerd.
Maar jammer vind ik het wel.

by admin | Monday 27 April 2009 10:37pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Motel Mozaique

Zo, uitgeslapen, na een zwoele Motel Mozaique avond.
Het was erg gezellig, de sfeer en weer waren geweldig, maar muzikaal viel het wat tegen.
We begonnen de toer rond de locaties in Rotown, waar Dag FŲr Dag optrad. Helaas niet erg leuk, een beetje simpele deuntjes begeleid door rammelende gitaar loopjes.
Even langs Lataren/Venster gelopen, maar daar was het concert net afgelopen. Dus maar even de neus bij Watt naar binnengestoken. Een bonk herrie van "A Place to Bury Strangers". Gauw maar weer verder naar de schouwburg.
Misschien dat Noa Babayof (IsraŽl) wat was. Het begon veelbelovend. Een verlegen meisje met gitaar. Helaas net iets te verlegen, want het ging niet altijd even goed. Na 4 liedjes hadden we dat ook wel gehoord. Leuk hoor, zo'n meisje uit IsraŽl, maar ik heb ze wel beter gehoord, maar die kwamen dan natuurlijk niet uit zo'n ver en vreemd oord.
Fever Ray was iets dat ik op mijn lijstje had staan, trad op in de grote zaal van de schouwburg. Deze Noorse electroband had zo z'n momenten, maar was wel erg voorgeprogrammeerd. Op zich wel goed, behoorlijk hypnotiserend.
Tot slot, na even een ijsje te hebben genuttigd was daar Royksopp, met daarbij een gastoptreden van Anneli Drecker.Ik vond het fantastisch, de anderen waren wat minder enthousiast.
Maar eerlijk gezegd denk ik dat ik het concert zonder Anneli een stuk minder zou hebben gevonden. Ik ben gewoon nog steeds een beetje onder de indruk van deze Noorse dame.

by admin | Saturday 11 April 2009 12:34pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Oude Doos

Wat is youtube toch een fantastische grabbelton.
Kijk eens wat een fijne dingetjes ik allemaal gevonden heb:


Allemaal uit belgiŽ!
Zo. Weer even genoeg gemijmerd.

by admin | Thursday 2 April 2009 11:17pm | Muziq | permalink | 1 comments

Ticket perikelen

Het concert seizoen is weer van start gegaan.
Allereerst wilde mijn eega graag naar U2, en ik wilde wel mee. Kaartverkoop zou naar verwachting snel gaan, dus om 10 uur op zaterdag zaten we klaar, ingelogd, teneinde kaarten online te kunnen aanschaffen. Dat lukte al na 3 minuten. J. maakte de transactie af met IDEAL en dat was allemaal snel geregeld. Of toch niet? Na een paar uur nog steeds geen bevestiging per mail dat het gelukt was, iets dat normaal wel gebeurd. De site was helaas overbelast door allemaal enthousiaste U2 gangers, dus nog maar een paar uurtjes gewacht. Toen het wel lukte, bleek er geen order te zijn geregistreerd, maar het geld was wel afgeboekt. Een mailtje naar klantenservice leverde niet veel meer op dan 'als u geen ordernummer heeft gekregen, heeft u ook niets gekocht'. Ja, de groeten, en wel betalen zeker! Nadat het bloed enigszins afgekoeld was, en de stoom uit de oren verdampt, heeft J. maar eens een mailtje gestuurd met een scan van de overschrijving. We lieten het een paar dagen rusten (ze beloofden binnen 5 dagen antwoord), en toen we daarna nog geen reactie hadden ontvangen, nog maar eens gebeld. Er is nog geen echt nieuws, maar inmiddels staat er wel een ordernummer op de site, met als mededeling dat er nog naar de tickets gezocht wordt.
Toen kwam J. er achter dat Metallica op Werchter speelt dit jaar. Dus alweer online kaarten gekocht. Nu ging het wel goed (tenminste als de belgische post onze brievenbus weet te vinden), dus gaan we over een paar maanden gezellig weer eens samen naar Werchter.
Tenslotte zag ik dat mijn jeugdidool Anneli Drecker (van Bel Canto) meespeelt met het eveneens noorse Royksopp op Motel Mozaique dit jaar. Da's nou echt iets voor een oude heer!

by admin | Tuesday 24 March 2009 9:35pm | DagelijksMuziq | permalink | 1 comments

Eric Corton (NRC TV) over de Death Letters


by admin | Wednesday 25 February 2009 10:45pm | Muziq | permalink | 0 comments

Independence day

Volgens mij een van de mooiste liedjes uit de 80er jaren:
by admin | Wednesday 18 February 2009 9:47pm | Muziq | permalink | 2 comments

Sympathiek

Waarom zijn misselijkmakende artiesten toch vaak van die sympathieke types?
Is dat een soort automatisch zelfbeschermingsmechanisme? Net zoiets als baby's hebben?
Zodat je je geneert om iets onaardigs over ze te zeggen, omdat ze zo aardig zijn?

Neem nou:
Marco Borsato - de ideale schoonzoon
Frans Bauer - vriendelijke buurman
Guus Meeuwis - zou ik zo een biertje mee kunnen drinken
Jan Smit - zou ik absoluut nix mee willen doen, maar krijgt mij ook niet kwaad

Voor allen geldt: muzikaal blaartrekkend tot braakopwekkend. Jan Smit is goed om mijn record op de 10m sprint naar de afstandbediening met weer een paar honderdsten te verbeteren. Om maar snel de 'mute' knop te kunnen bedienen.

Bah. Ik trek me er lekker niks van aan. Dikke neus tegen al die sympa-types. Rot op! Stop met dat semi-muzikale geneuzel. Het is echt dikke vette bagger!

Zo. Dat lucht op.

by admin | Thursday 29 January 2009 10:53pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Roosbeef

Concert van Roosbeef:

by admin | Thursday 8 January 2009 11:50pm | Muziq | permalink | 0 comments

Dresden Dolls

Na Yeasayer is het optreden van de Dresden Dolls me het meest bijgebleven zo een half jaar na het afgelopen Lowlands festival.
Dit is de clip van Girl Anachronism:by admin | Saturday 20 December 2008 5:12pm | Muziq | permalink | 0 comments

Cansei de Ser Sexy (CSS)

Vandaag maar weer eens een clipje:Cansei de Ser Sexy komt uit BraziliŽ, en het betekent zoiets als: "Sexy zijn is hard werk"

by admin | Saturday 6 December 2008 3:28pm | Muziq | permalink | 0 comments

Face Tomorrow

Mooie clip van een mooi liedje:
Face Tomorrow - Overpowered

Geregiseerd door Peter Greenaway

by admin | Thursday 27 November 2008 0:28am | Muziq | permalink | 1 comments

I Pettra

Uhm.
Ik ben best een beetje verrast.

Gerard L. vroeg mij of ik eens naar een repetitie van zijn band wilde komen kijken (en luisteren).
Nieuwsgierig als ik ben wilde ik dat natuurlijk wel.
De soort muziek is volgens G. een soort punk-metal met nederlandse teksten. Ja, dat zal wel. Ik kon me niet precies voorstellen hoe Gerard's zang daar precies bij zou passen. Van wat ik daar van had gehoord zingt die behoorlijk netjes (en meestal zachtjes).

Afgelopen donderdag (6 oktober) was het dan eindelijk zover, ik zou het wonder gaan aanschouwen. Enigszins skeptisch was ik wel. Lokatie is Dordse Popunie, een podium, bar met een aantal oefenruimtes.
De band was al aan het inspelen toen wij de ruimte betraden. De muziekale tornado werd even onderbroken voor wat begroetingen en handjes schudden.
Gerard doet wat met de microfoon, en even later gaat het los. Hee, wat gebeurt hier? Dat is helemaal niet slecht! Zeker niet nadat de zanginstallatie nog wat wordt bijgeregeld. Er wordt een complete set ten gehore gebracht, en het voelt wel een beetje als een prive concert.
G. laat zich volledig gaan, en zingt soms wel netjes, maar meestal niet, en al helemaal niet zacht! Wauw, wat een emotie.

De band bestaat uit 4 man: gitaar, bas, drums & zang. Metal en punk dekken de lading lang niet. De gitarist speelt voornamelijk vreselijk vette riffs, de bas pompt daar lekker onder en tussendoor, de drummer staccatoot alles vakkundig aan mekaar. Op ťťn of andere manier past G's zang daar perfect tussen.

Het valt niet mee om het in een hokje te duwen. Een paar termen kwamen gaandeweg de avond bij me op:
-Swamp
-Emo
-Metal
-Vette klei

Volgens mij zijn ze hard aan een groter publiek toe (=meer dan 1 ŗ 2 op een repetitie avond).

Je hoort natuurlijk wat je wilt horen, maar af en toe kwamen er wat referentie punten boven drijven:
- Birthday party (ten tijde van prayers on fire)
- Primus
- Spasmodique
- Van katoen (waarschijnlijk door de vaderlandsche teksten)

Vrolijk is het lang niet altijd, maar het maakte op mij meer indruk dan ik verwachtte.

by admin | Monday 10 October 2005 10:16pm | MuziqArchief | permalink | 0 comments

Blog

Welkom op het oude heer weblog.

Contact

Kalender

« May 2019 »
MTWTFSS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zoek

 

Recent Toegevoegd

 • Motel Mozaique
  2012-04-22 13:30:59
 • Heideroosjes
  2012-04-14 14:30:56
 • Into the great wide open
  2012-03-18 23:19:49
 • Sinner's day
  2011-11-01 22:27:47
 • Maasrock 2011
  2011-10-19 13:07:53
 • Into the Great Wide Open
  2011-09-06 21:12:53
 • Lowlands maar weer eens...
  2011-08-30 17:22:51
 • Rush (2)
  2011-05-31 20:40:29
 • Rush
  2011-05-28 11:12:25
 • Wat een verslavend tijdverdrijf!
  2011-02-20 14:37:33
 • Faithless
  2010-11-29 18:58:05
 • Maasrock 2010
  2010-10-17 17:59:19
 • Minimal Git!
  2010-10-12 21:03:55
 • Nog meer festivals...
  2010-09-21 22:24:22
 • Into the Great Wide Open
  2010-09-11 09:32:53
 • LOTS festival
  2010-06-21 22:46:53
 • Maasrock - the Battle
  2010-04-18 17:20:10
 • Ghinzu
  2009-11-28 10:50:43
 • Herrie in een hotel
  2009-11-17 22:57:13
 • Axl Peleman
  2009-10-10 11:23:09
 • Appelpop
  2009-09-13 15:49:42
 • U2
  2009-07-21 21:50:31
 • Werchter
  2009-07-08 22:23:48
 • Parkpop
  2009-06-30 21:46:16
 • The Boss en andere goden
  2009-06-09 23:21:55
 • Cold War Kids
  2009-05-27 18:05:38
 • I.M. Fabchannel
  2009-04-27 22:37:54
 • Motel Mozaique
  2009-04-11 12:34:00
 • Oude Doos
  2009-04-02 23:17:10
 • Ticket perikelen
  2009-03-24 21:35:51
 • Eric Corton (NRC TV) over de Death Letters
  2009-02-25 22:45:40
 • Independence day
  2009-02-18 21:47:27
 • Sympathiek
  2009-01-29 22:53:45
 • Roosbeef
  2009-01-08 23:50:23
 • Dresden Dolls
  2008-12-20 17:12:19
 • Cansei de Ser Sexy (CSS)
  2008-12-06 15:28:53
 • Face Tomorrow
  2008-11-27 00:28:42
 • I Pettra
  2005-10-10 22:16:43
 • CategorieŽn