Chaos en Orde

Op een luie avond kwam ik al rondzappend bij zo'n reportage over het eind der tijden dat reeds lang is aangekondigd. Deze keer is de datum ergens in 2012. Zowel de chinezen als de maya's wisten dat vroeger al heel zeker en hebben dat in allerlei geheimzinnige en cryptische boodschappen voorspeld.
Vervolgens werden er nog enkele zonderlinge middel- en 17de eeuwse profeten naar voren geschoven. Die wisten ook in vage bewoordingen te voorspellen dat er wrede dictators zouden opstaan, oorlogen zouden komen, en mensen zouden vliegen. De eerste twee zaken zijn telkens terugkerende zaken uit de geschiedenis, dus da's makkelijk voorspellen. Vliegen wil de mens al voor Icarus, dus dat is ook geen verassing.
Kortom, mij overtuigt het allemaal niet.
Maar dat was niet de reden dat de uitzending bleef hangen. Wat me weer eens verbaasde was de schijnbare vanzelfsprekendheid waarmee de opgeschreven uitspraken van een middeleeuwse dorpsgek serieus worden genomen.
Ik denk dat ik een idee heb hoe dat komt. Ons brein is erop getraind om overal patronen in te herkennen. Bekend voorbeeld is de wolkenhemel waar allerlei gezichten, dieren etc. kunnen worden herkend. Of gezichten in de voorkant van auto's. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen. Zonder dit verschijnsel zouden we waarschijnlijk geen gezicht meer herkennen.
Dus als we iemand een onbegrijpelijk verhaal horen vertellen, in min of meer correct taalgebruik, dan gaan we er van uit dat hij niet helemaal nuts kan zijn, en dat wat hij zegt dus blijkbaar zinnig moet zijn. We snappen het niet onmiddelijk, dus zoeken we onbewust naar een patroon. En voilŠ, een profetie is geboren.

Nou maar hopen dat iemand iets snapt van bovenstaand relaas, anders wordt ik nog beschuldigd van toekomstvoorspelling....

by admin | Tuesday 1 September 2009 7:37pm | Dagelijks | permalink | 0 comments

Comments

This entry has no comments yet.

Comment Entry Form

Name
EMail (will not be displayed)
URL
Comment
Verify Code
(type code into box)
Remember Me
Bold = Required

Navigation...

Previous : U2
Next : Appelpop

Blog

Welkom op het oude heer weblog.

Contact

Kalender

« June 2019 »
MTWTFSS
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Zoek

 

Recent Toegevoegd

  • Chaos en Orde
    2009-09-01 19:37:38
  • CategorieŽn