Rush

Gisteren avond naar een concert van Rush geweest. Ik heb me weer kostelijk geamuseerd. Wat me echter steeds maar weer verbaasd is waarom Rush toch maar steeds in dat Prog hokje wordt geduwd.
In elke aankondiging wordt het genoemd, en als ik tegen iemand zeg dat ik naar Rush ga, is het: "Oh, dat is die symfonische rockband uit Canada" of zoiets.
De muziek in de zaal voor het concert was ook al zo cliché: UK, King Crimson, ELP, Genesis, echt ouwe symfo meuk dus.
Terwijl ze in hun carrière eigenlijk maar een paar albums hebben gemaakt die IMHO het predicaat Prog zouden mogen hebben (2112, A Farewell to Kings, Hemispheres - allemaal uit de 70er jaren).
Hoe je het dan wel zou moeten noemen, weet ik ook niet. Misschien stevige melodieuze rock, leunend op sterke liedjes. Maar dat bekt natuurlijk niet zo makkelijk als Prog.
Bij Prog/symfo heb ik visioenen van zichzelf zeeeer serieus nemende heren, die in zichzelf gekeerd hele interessante en moeilijke muziek maken, waarbij het aanwezige publiek aandachtig luistert, om na afloop de derde gitaarsolo van dat nummer van 20 minuten te kunnen bediscussiëren. Dat is Rush allemaal niet. Allereerst nemen ze zichzelf regelmatig op de hak. Geddy had een t-shirt aan met Rash, in het logo van de 1e plaat. En de meeste nummers zijn compact, strak en simpel, niet lang uitgesponnen. Uitzonderingen zijn de traditionele drumsolo en een enkel ouder nummer.
Nou ja, gisteren was weer als vanouds. Het geluid in Ahoy was duidelijk beter dan 4 jaar geleden, snoeihard maar zuiver - al had er wat mij betreft iets minder nadruk op hoge tonen gemogen.
Ondanks dat het een greatest hits tour is (Time Machine Tour, waarbij Moving Pictures in zijn geheel en in volgorde werd gespeeld) kwamen er toch wat nieuwe nummers voorbij. BU2B en Caravan beloven wat voor de nieuwe plaat die blijkbaar voor het einde van het jaar gepland staat.
Tenslotte nog een plaatje voor de sfeer:


by Oude Heer | Saturday 28 May 2011 11:12am | Muziq | permalink | 0 comments

Comments

This entry has no comments yet.

Comment Entry Form

Name
EMail (will not be displayed)
URL
Comment
Verify Code
(type code into box)
Remember Me
Bold = Required

Navigation...

Previous : Leuk filmpje
Next : Rush (2)

Blog

Welkom op het oude heer weblog.

Contact

Kalender

« April 2019 »
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Zoek

 

Recent Toegevoegd

  • Rush
    2011-05-28 11:12:25
  • Categorieën