Into the great wide open

Gisteren heb ik kaartjes weten te bemachtigen voor het ITGWO festival op Vlieland in September.
Dat ging verbazingwekkend soepeltjes, maar dat gold niet voor iedereen, heb ik hier en daar op facebook en twitter gelezen.


Om 10 uur sharp begon de verkoop, en ik zat met een radio klokje gereed om op het juiste moment op de 'refresh' knop te duwen. Dat deed ik blijkbaar op het juiste moment, want binnen 20 seconden had ik de bestelpagina voor me, en kon ik bestellen. Een minuut later had ik de bestelling afgerond, en even later kwam de mail binnen dat ik de kaartjes inderdaad gekocht had.
Ik had voor de zekerheid ook op een andere computer ingelogd, maar een paar seconden later. Daarmee kwam ik er niet door, en even later stond daar de mededeling dat er nog kaartjes terug in de verkoop zouden komen waarvan de betaling niet rond kwam. Je had n.l. 20 minuten de tijd om de betaling te regelen, lukte dat niet, dan werd de bestelling geannuleerd.
Die melding zag ik om 4 over 10, dus na vier minuten.
Ik kan me de frustratie goed voorstellen als je al na zo'n korte tijd naast kaartjes grijpt, ik heb hetzelfde meegemaakt bij de voorverkoop van de Lowlands kaartjes dit jaar. Dat waren wel veel meer kaartjes, en dat duurde dan ook langer.
Maar opvallend is de snelle verkoop wel. Waar nog niet zo lang geleden servers compleet plat gingen vanwege de toeloop kan de huidige hardware en infrastructuur dit blijkbaar goed aan.
Om even een idee te krijgen waar we over spreken:
- Het festival heeft ongeveer 6000 kaarten in de verkoop
- Er zijn veel meer mensen die kaarten willen hebben, laten we even zeggen het dubbele, 12000
- Je mag maar maximaal 4 kaarten per transactie kopen
- De meeste mensen zullen meer dan 1 kaart kopen, sommige 2, sommige het maximum.
- Laten we stellen dat het gemiddelde aantal kaarten per transactie 3 is.
- Dan heb je dus 6000 / 3 = 2000 transacties nodig om uit te verkopen.
- Er wordt massaal ingelogd om 10 uur, dus een wachtrij van meer dan 2000 op een paar seconden na 10 uur is niet vreemd. De servers kunnen dat blijkbaar aan.
- Dan de afhandeling. De bestel site (paysquare) moet dus ongeveer 500 transacties per minuut aan kunnen. Na 4 minuten zijn alle 6000 kaarten dan besteld, maar nog niet allemaal verkocht.
- Dat gebeurt pas als alle betalingen zijn afgerond. Daar heb je 20 minuten voor. Er zijn vast wel een aantal transacties mislukt, dus mondjesmaat kwamen af en toe nog wat kaartjes terug in de verkoop.
- Om kwart voor 11 was de boel echt uitverkocht.

De meeste mensen die geen kaartje hebben weten te kopen reageren natuurlijk gefrustreerd. Het geeft een ongrijpbaar gevoel, omdat je blijkbaar weinig invloed kunt uitoefenen. Maar in feite is het gewoon een heel goed functionerend systeem. Maar omdat het zo goed werkt raakt het een beetje uit verhouding met 'de menselijke maat'. Een paar seconden te laat inloggen en je bent al kansloos.
Misschien moet men het systeem een beetje kunstmatig vertragen?

by Oude Heer | Sunday 18 March 2012 11:19pm | DagelijksMuziq | permalink | 0 comments

Comments

This entry has no comments yet.

Comment Entry Form

Name
EMail (will not be displayed)
URL
Comment
Verify Code
(type code into box)
Remember Me
Bold = Required

Navigation...

Previous : Zeilmeisje in zieligeregeltjesland
Next : Heideroosjes

Blog

Welkom op het oude heer weblog.

Contact

Kalender

« May 2019 »
MTWTFSS
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zoek

 

Recent Toegevoegd

  • Into the great wide open
    2012-03-18 23:19:49
  • CategorieŽn