Ubuntu vers installeren

Ik gebruik een stel oude laptops voor zaken die met mijn knutsel en amateur radio activiteiten te maken hebben. Ten eerste kan ik ze makkelijk meenemen als ik in het veld of ergens anders aktief wil zijn (bijvoorbeeld met digitale modes, maar ook om te loggen). Ten tweede, ik hoef mijn vaste computer dan niet te gebruiken, zodat die beschikbaar blijft voor andere zaken.

Beide laptops draaien op Ubuntu. Tot voor kort was dat voor beide machines versie 18.04LTS. Elke twee jaar komt er een nieuwe LTS (Long Time Support) versie uit, en dus is een tijdje terug versie 20.04LTS uitgekomen (code naam: Focal Fossa). Ik kreeg op beide machines al een tijdje pop-ups met de vraag of ik wilde upgraden. Op beiden had ik daar al een paar keer bevestigend op gereageerd, maar daar bleef het bij, er gebeurde verder niets. Dan maar een upgrade getracht te forceren, maar helaas wilde dat niet. Er kwam een voor mij onbegrijpelijke mededeling, en daar bleef het bij. Internet maakte me ook al niet erg wijzer: er was blijkbaar een applicatie die de upgrade tegenhield, en die moest eerst worden verwijderd. Alleen stond er niet bij welke. Soms is Linux wat irritant!

Enfin, aangezien er toch niet heel veel belangrijke zaken op de laptops stonden heb ik toen maar voor de weg van de minste weerstand gekozen: domweg opnieuw installeren. Na een lijstje van applicaties die ik perse terug wilde te hebben gemaakt, en de bestanden die ik wilde bewaren te hebben veiliggesteld, heb ik de laatste versie van de Ubuntu website gedownload, en een opstartbaar USB stickje voorbereid.

Dat ging in beide gevallen probleemloos. Moest wel even de bootvolgorde in de BIOS aanpassen, maar toen werd er geïnstalleerd.

Na de gebruikelijke zaken te hebben ingesteld (netwerk WIFI paswoord, tijdzone, keyboard, gebruikersnaam en wachtwoord, etc) had ik een frisse Ubuntu. Nu moest ik dus nog de applicaties terug installeren. Ubuntu maakt net als veel andere Linux smaken gebruik van z.g. software repositories, bibliotheken van installeerbare bestanden die geoptimaliseerd zijn voor de gebruikte versie. Je kunt die natuurlijk vinden via de Ubuntu software app, maar persoonlijk vind ik het via de commandlijn in een terminal window net iets vlotter werken (mijn laptops zijn niet de meest vlotte machines).

In mijn geval wilde ik in ieder geval de volgende programma’s terug hebben:

  • CQRLOG – een log programma voor mijn verbindingen
  • WSTJ-X – een digital mode programma
  • FLDIGI – nog een digital mode programma
  • NANOVNA-SAVER – een programma om de NanoVNA te kunnen bedienen en uitlezen

Open een terminal window. De meeste programma’s kun je dan eenvoudig installeren met het apt-get commando:

sudo apt-get install cqrlog
sudo apt-get install wsjtx
sudo apt-get install fldigi

Deze commando’s worden voorafgegaan door het commando sudo. Sudo laat het commando dat er op volgt uitvoeren als een andere gebruiker dan is ingelogd. Zonder de gebruikersnaam op te geven is dat de gebruiker root. Root is de enige gebruiker die programma’s kan installeren. Dus met sudo ervoor wordt het apt-get commando uitgevoerd als root. Je moet dan wel het wachtwoord opgeven.
apt-get haalt het gevraagde programma bestand op uit de repository, en de optie ‘install’ zorgt ervoor dat deze ook gelijk wordt geïnstalleerd.
Note 1: ik kwam erachter dat de upload naar clublog vanuit cqrlog niet werkte. Dit kwam omdat een library ontbrak: libssl-dev. Deze kun je op dezelfde manier installeren:
sudo apt-get install libssl-dev.
Na een restart van cqrlog werkte de upload wel
Note 2: om programma’s de mogelijkheid te geven om data via USB uit te kunnen wisselen, moet de gebruiker die het programma start lid zijn van de ‘dialout’ groep. Dit doe je door eenmalig het volgende commando in te toetsen:
sudo adduser peter dialout
(in mijn geval is mijn user naam peter. Dit moet je natuurlijk aanpassen naar jouw situatie).
Na een restart van de computer is de wijziging actief.

NanoVNA-Saver is iets anders. Hier is geen versie voor beschikbaar in de repository. Je moet een binair bestand downloaden van de volgende website:

https://github.com/NanoVNA-Saver/nanovna-saver/releases/

Het document moet je unzippen en vervolgens ergens plaatsen (bijvoorbeeld op de desktop).
Daarna moet je het nog even uitvoerbaar maken. Dit doe je door in het terminal window naar de betreffende directory te gaan:

cd /home/peter/Bureaublad
En daarna:
chmod +x nanovna-saver

(ook hier weer, vervang peter door je eigen user naam. Ik heb Ubuntu in het Nederlands staan, in het Engels zal dat waarschijnlijk ‘Desktop’ moeten zijn.)
Door te dubbelklikken op het nanovna-saver icoontje in de desktop zal het programma starten.