De antenne functioneerde best goed, maar was extreem lastig af te stellen. Aangezien hij erg smalbandig is, is het een hele toer om hem precies op de werkfrequentie te zetten. Daarbij is er ook nog wat hand / lichaam effect, dus als je hem goed hebt, en je laat de knop los, dan staat hij er zo weer 100kHz naast. En zeker op de hogere banden is dat bijna niet te doen.
Ik bedacht me dat als ik een grof afstemming met vaste condensatoren zou maken, en dan een kleinere variabele condensator zou gebruiken het waarschijnlijk wel beter zou gaan. De gebruikte condensator heeft 4 secties: twee van 350pF en 2 van 20pF. Als ik de 20 pF zou gebruiken, evt. omschakelbaar naar 2 x 20pF = 40pF parallel, dan zou het waarschijnlijk beter gaan.
Maar eerst besloot ik om een nieuwe loop te maken van een stuk H100 coax. Deze keer heb ik de afscherming als straler gebruikt, zodat ik die niet in het midden hoefde te onderbreken.
Dat maakte niet veel uit. Geen verbetering, maar ook geen verslechtering, dus heb ik het maar zo gelaten.
Daarna de pre-selectie gemaakt. Op een stukje printplaat wat eilandjes ge-dremeld, waartussen ik wat smd condensatortjes kon solderen. Eerst met de C-meter gemeten wat de capaciteit van de draaicondensator is voor de diverse banden, en daar wat condenstoren bij gezocht.
In het kort: het werkt wel, maar de capaciteiten van 80m, 40m en 30m zijn nog niet goed genoeg om de antenne in die banden te krijgen. Daar moet ik dus nog wat aan doen.
De voorselectie van 17m werkt in ieder geval prima.
Ik heb nog geen poging ondernomen om te kijken wat de Q van de kring is, en wat voor stromen ik kan verwachten. Maar ik gebruik hem met erg laag vermogen (zo’n 2 – 2,5W). Een natte vinger berekening geeft een waarde ergens tussen de 2 en 4A. Ik heb geen gekke zaken gezien / gehoord met overslag of zo, dus ik denk dat het goed gaat. Maar hogere vermogens zouden wel eens een probleem kunnen zijn met deze setup.