Iets wat al jaren op mijn verlanglijstje staat is een magnetic loop antenne. Nog niet zo lang geleden liep ik tegen een Youtube kanaal aan van Paul, OM0ET (uit Slovakije) die een paar van deze antennes heeft gemaakt en daar een paar filmpjes over heeft gemaakt.
Je kunt zijn filmpjes HIER bekijken.
Ik ben maar eens begonnen om dit na te bouwen. Toevallig had ik nog exact dezelfde regelbare condensator liggen als Paul, en een doosje waar het in past. Ik had ook nog een paar meter erg stugge coax liggen, ik geloof H100, maar dat weet ik niet zeker. In iedergeval met een massieve kern van ca. 2,5mm2. Dat is ideaal spul om de loop mee te maken.
Ik heb gekozen voor een diameter van 90cm. Dat zou theoretisch een inductie van 3uH moeten hebben. Nadat ik deze op maat gemaakt had m.b.v. mij LC meter gemeten, en inderdaad: 3,3uH.
De draaicondensator die ik had liggen heeft 4 secties: 320pF, 380pF, en twee kleine van elk 14pF. De minimum capaciteit van de 320pF sectie is 7pF. Wanneer de twee grote secties parallel worden aangesloten, dan krijg je een regelbare condensator van 17 tot 720pF. Sluit ik alleen de kleinste aan, dan wordt dat ongeveer 7 tot 330pF.
720pF en 3,3uH geeft resonantie op 3,4MHz, wat de 80m band mogelijk zou moeten maken.
17pF en 3,3uH geeft een resonantie frequentie van 22MHz, dus niet genoeg voor de 12 en 10 meter banden.
Maar als je een sectie uitschakelbaar maakt, wordt de maximale frequentie 34MHz, en dan gaat het wel.
Het valt op dat de variatie in frequentie bij lagere capaciteit enorm toeneemt, en ik maakte me daar wat zorgen over.
Echter, de condensator heeft een enigszins tegengestelde karakteristiek, dus als je de frequentie ten op zichte van de hoekverdraaing uitzet, dan krijg je iets als hieronder (de condensator as kan 1,5 slag maken). Het is een beetje empirisch bepaald, door naar het schroefje van de knop te kijken en telkens de capaciteit te meten bij elke kwart slag.
Ten slotte, wat foto’s van het kastje en de loop: