Nu dat ik het ontwerp draaiend had, kwam natuurlijk de volgende vraag: wat kan ik er mee?
Om heel eerlijk te zijn: niet heel veel. Het ontwerp dat ik heb gebruikt is nog vrij beperkt. Het display ziet er fraai uit, en ook de interactie met de bedien elementen en de clock module (SI5351) functioneert prima, maar het gebruik in een praktische toepassing is nog ver weg.
Verder struinend op het net kwam ik bij een project terecht, dat het ontwerp van JF3HZB als uitgangspunt had, en daarop flink verder is gaan ontwikkelen. Het project heet NJAD (Not Just Another Digital VFO) en is ontwikkeld door WA2FZW, VK3PE en G3ZQC. Meer informatie, inclusief zeer goed verzorgde documentatie kan gevonden worden op de github pagina van het project.
Mijn eerste reactie was te kijken of het project in mijn prototype te laden was. Ik moest hiervoor wat GPIO pinnen wijzigen, maar dat was niet al te ingewikkeld. Het compileerde (wel gebruik makend van ESP board library 2.0.14) en wilde ook inladen in de ESP, maar daarna stopte het. Het programma wilde niet lopen, en de ESP herstartte zichzelf elke halve seconde of zo.
Na wat gepruts zonder succes besloot ik de documentatie maar eens wat beter te gaan lezen (RTFM! – if everything else fails, read the manual). Daaruit bleek dat het programma niet draait op een ESP32-WROOM (die in mijn prototype zit) maar een ESP32-WROVER nodig heeft. Deze heeft namelijk 4MB extra ram, wat de applicatie blijkbaar nodig heeft.
Ik moest dus maar weer eens wat gaan bestellen. Nadat de WROVER binnen was (en ook maar gelijk nog een TFT display erbij gekocht) deze van software voorzien, en inderdaad, nu liep het programma wel. De display even met een paar jumper leads aan de pootjes van de ESP verbonden, en inderdaad: we hebben beeld.
Maar wat kan dit ding wat de andere versies niet kunnen? Nou, best wel een boel:
- Er is een A en B VFO
- Programmeerbare middenfrequent offset
- Mogelijkheid tot split werken
- Mogelijkheid om een clarifier aan te sturen middels encoder of potmeter
- CAT control
- Mogelijkheid om een extra GPIO module aan te sluiten en hier bandfilters mee te schakelen, en mode selectie te doen.
- Zend/ontvang omschakeling van een transceiver
Kortom, een hele hoop functies die het mogelijk maken dit apparaatje te gebruiken als basis voor een complete zend-ontvanger, of voor het vervangen van een analoge VFO in een bestaande. De ontwikkelaars zijn uitgegaan van het laatste, zie ook het hardware manual. Ik ga het ding zeker eens goed aan de tand voelen de komende tijd, en zien wat het precies allemaal kan.
Wordt vervolgd…